3 Cara Mudah Menggunakan Kalendar untuk Meningkatkan Produktiviti Anda

Assalamualaikum pembaca yang di hormati sekalian,♥♥♥♥.

Selamat tahun baru dan semoga tabah menempuh 2019 yang mendatang. Lama juga ya akak tak bersiaran....jangan tanya kenapa hihi....biasalah kalau vitamin M tu berlingkar pada diri akak ni lagi pun akak perlu focus pada perkara lain...anyway demi untuk pembaca semua ku gagahi juga (chee.. wahhh macam bagus jer) meneruskan memberi sedikit panduan dan tips dalam post akak ni. Untuk tahun 2019 ni akak ingat nak buat sikit pembaharuan untuk post-post yang akan di buat...bukan apa biar berwajah baru sikit bukan sahaja post tetapi juga pages yang ada di sini...baru timbul mood baru kan kan kan.....nantilah sikit sikit kita touch up biar nampak baru.... Ok...untuk mula 2019 ni akak rasa tentu ramai yang tengok kalender bukan apa nak buat perancangan cutilah tu...... Tetapi tahukan anda semua bahawa yang lebih penting adalah membuat perancangan untuk meningkatkan produktiviti anda.....Kita ni selain kena cantik luar dan dalam juga kena bijak dalam pengurusan masa ( Ini baru ku pelajari hihi...) juga biar ia seimbang dan tentu itulah yang terbaik.
Sebenarnya banyak perbincangan boleh dibuat tentang bagaimana  kalendar boleh dimuatkan ke dalam sistem produktiviti seseorang. Peraturan amnya ialah anda akan membuat perancangan  berjadual ke kalendar anda, selain dari  rutin harian yang  anda harus masukkan ke dalam sistem pengurusan tugas  anda. Walau bagaimanapun, kita jarang mempertimbangkan tentang sejauh mana  keberkesanan sesuatu perancangan yang  anda letakkan dalam kalendar anda untuk memaksimumkan masa anda dan memastikan anda tetap produktif. Berikut adalah tiga jenis perancangan yang perlu anda tambah pada jadual anda untuk mencipta sistem produktiviti yang berkesan.  

Perancangan  Umum

Ini biasanya adalah janji temu rutin anda untuk sepanjang minggu anda. Ianya seperti  temu janji  dengan doktor atau makan tengahari  bersama client anda. Mereka  adalah perancangan umum atau rutin dalam melaksanakan tugas maupun hal  peribadi anda dari segi penentuan masa yang sesuai. Temujanji  ini biasanya boleh diubah masanya  jika perlu, dengan adanya notis yang cukup disediakan, dan kedua-dua pihak bersetuju dengan perubahan masa tersebut. Walaubagaimanapun anda harus berusaha untuk menghindari ianya dari terjadi .

Perancangan  Sendiri

Ini adalah perancangan yang anda buat dengan diri anda sendiri. Mereka boleh dalam bentuk blok masa yang anda jadualkan supaya anda boleh bekerja atau menyiapkan sesuatu  projek dan tugas tanpa gangguan. Anda boleh memindahkan masa perancangan  ini, tetapi lebih bermanfaat jika anda boleh mencipta kerangka supaya mereka akan  tetap sestatik yang mungkin. Anda mungkin ingin memilih waktu sepanjang hari walaupun anda boleh bekerja dalam selang selama 90 minit secara tetap. Sikap atau tabiat  seperti ini perlu di buang supaya anda dapat meningkatkan produktiviti anda. Memecah masa dengan rehat tidak dapat dilakukan seperti jika anda mempunyai satu batu yang besar tetapi sukar untuk dipecahkan. Anda mungkin perlu mengambil blok yang lebih besar dan memecahnya ke dalam potongan kecil menggunakan Teknik Pomodoro supaya anda dapat bergerak dari tugas ke tugas dengan lebih berkesan. Ingat bukan satu tugasan ambil masa sepanjang hari....Namun masa untuk break sekejap perlu dipertimbangkan.

Perancangan Untuk Pasukan

Perancangan untuk pasukan adalah untuk apabila anda perlu membawa pasukan bersama. Cara terbaik untuk mendapatkan jadual ini adalah apabila anda sudah mengunci dua jenis perancangan di atas  pada kalendar anda. Semasa melakukan ini, cara yang paling mudah ialah dengan merancang jenis mesyuarat ini dengan amenggunakan alat seperti Doodle, Google Calendar atau Tungle.me untuk memilih masa yang optimum di mana kebanyakan pasukan boleh hadir. 3 jenis pelantikan yang anda ada di dalam jadual harian  anda, kalendar anda akan menjadi alat yang luar biasa yang akan membolehkan anda membuat masa dan ruang untuk diri sendiri dan meningkatkan produktiviti anda.
  Jadi cubalah....tentu anda akan rasa masa anda lebih bermanfaat lagi....

Related product

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.


    *